Informații de bază despre proiect

Titlul proiectului: VERA - Schimbare pozitivă prin acțiune integrată în timpuri turbulente!

Proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Program Justiție

Domeniul programului: Viol domestic și bazat pe gen, Programul de justiție

Promotorul proiectului: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANEŞ)

Contact principal: Cîrstea Monaliza Elena, monaliza.cirstea@anes.gov.ro, +40725568305

Contact de rezervă: Aura Ciobanu, aura.ciobanu@anes.gov.ro, +40723615668

Parteneri ai proiectului finanțat: Nu este cazul

Alți parteneri de proiect:

I. Consorțiul format din organizații neguvernamentale cu experiență relevantă în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, respectiv Centrul de Formare și Evaluare în Asistență Socială (CFCECAS) – lider de consorțiu, Fundația Sensiblu, Asociaţia Necuvinte, Centrul pentru Mediere și Securitate Comunitară (CMSC), și

II. Asociația pentru Dezvoltare Socio-Economică și Promovare CATALACTICA pentru Componenta 3

În cadrul proiectului, partenerii ONG menționați mai sus (I și II) au fost selectați ca parteneri naționali conform legislației specifice:

  • OUG nr. 34/2017 privind gestionarea finanțării fondurilor externe nerambursabile legate de finanțarea Mecanismului Economic European 2014-2021 și a Mecanismului de Finanțare Norvegian 2014-2021,
  • Ordinul nr. 2840/6560/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2017 privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile legate de Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021 și Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.
  • Bugetul proiectului: 823.529 de euro

    Durata proiectului: 22 de luni

    Rezumatul proiectului

    Acest proiect este o nouă inițiativă strategică concepută pentru a îmbunătăți și adapta capacitatea de răspuns publică a guvernelor centrale și locale pentru a oferi un sprijin mai bun și adecvat victimelor violenței domestice și a violenței bazate pe gen în timpurile dificile actuale, din cauza pandemiei COVID-19.

    Prin activitățile specifice ale proiectului axate pe întărirea mecanismelor interinstituționale locale cu sarcini relevante în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice și a violenței bazate pe gen (la nivel local), capacitatea de intervenție și sprijin în beneficiul victimelor va fi îmbunătățită, având ca scop autonomizarea și îmbunătățirea vieții lor.

    Activitățile proiectului vor asigura noi oportunități pentru victimele violenței domestice și a violenței bazate pe gen în ceea ce privește accesul la servicii sociale, îndrumare și informații juridice, măsuri de protecție și integrare socio-profesională.

    Proiectul va contribui la realizarea primului obiectiv al Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, respectiv reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European.

    Activități

    1) Capacitatea îmbunătățită de răspuns a mecanismelor interinstituționale pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică, la nivelul comunităților (echipe mobile - EM)

    Echipele mobile sunt mecanisme relativ noi pentru intervenții de urgență în cazurile de violență domestică, stabilite prin Ordinul nr. 2525/2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 95 din 6 februarie 2019. Aceste echipe mobile sunt stabilite la nivelul Serviciilor Publice de Asistență Socială (SPAS), existente la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, structura echipelor fiind stabilită prin decizia consiliului local care cuprinde reprezentanți ai: SPAS, reprezentanți ai poliției locale, serviciul public de sănătate comunitară, alți specialiști din propria structură a consiliului local, reprezentanți ai diferiților furnizori de servicii sociale private, voluntari, etc.

    Echipele mobile (EM) sunt diferite de celelalte echipe multidisciplinare (deoarece intervin direct, pe teren, în cazuri de violență domestică la nivelul tuturor comunităților din fiecare țară (3228 de unități administrativ-teritoriale), sprijinind victimele, în special din perspectiva furnizării de servicii sociale și alte măsuri de protecție.

    Prin urmare, echipele mobile de urgență (EM) care răspund la violența domestică au nevoie de pregătire specifică în prevenirea și combaterea violenței domestice pentru a eficientiza intervențiile interinstituționale și multidisciplinare, în lumina responsabilităților specifice stabilite în domeniu. Necesitatea pregătirii reprezentanților EM este accentuată de lipsa cunoștințelor comune și înțelegerea specifică a prevederilor legale relevante, a structurii și funcționării serviciilor sociale, și a altor măsuri de protecție și sprijin pentru victimele violenței domestice și a violenței bazate pe gen. Complementar pregătirii specifice, va fi elaborat un Pachet de instrumente privind intervenția de urgență în situații de violență domestică care cuprinde un set standardizat de instrumente la nivel național pentru intervenția unitară a echipelor mobile, la nivelul comunităților. Activitatea de pregătire va include o componentă referitoare la aspecte specifice ale violenței domestice și a violenței bazate pe gen împotriva femeilor de etnie roma. În același timp, va fi desfășurată o campanie de informare concentrată pe diseminarea prevederilor legale și a măsurilor de sprijin pentru victimele violenței domestice, inclusiv femeile de etnie roma.

    2) Creșterea capacității instituționale la nivelul DGASPC-urilor prin formarea specialiștilor din Serviciile de violență domestică, la nivelul județelor, și sporirea capacității lor de a facilita accesul la justiție pentru victimele violenței domestice și a violenței bazate pe gen și pentru copiii afectați.

    Serviciile de violență domestică au fost înființate în cadrul fiecărei Direcții Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Rolul departamentului este fundamental la nivelul județului din perspectiva principalei sarcini a DGASPC-urilor, respectiv coordonarea asistenței sociale și protecția drepturilor familiilor și copiilor, a persoanelor cu dizabilități, a victimelor violenței domestice, a persoanelor în vârstă, precum și din perspectiva întreprinderii măsurilor pentru prevenirea și combaterea incidenței marginalizării și excluziunii sociale pentru anumite grupuri sau comunități (art. 2 lit. b) – Anexa 1, HG nr. 797/2017). Cu alte cuvinte, aceste servicii au rolul de a coordona toate Serviciile Publice de Asistență Socială (SPAS) existente la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, respectând toate nevoile fizice și mentale ale victimelor violenței domestice, precum și toate problemele la nivelul județului, inclusiv toate serviciile sociale disponibile în zona județului. Serviciile sociale furnizează măsuri specifice de protecție beneficiarilor pe baza planurilor individualizate de intervenție (de exemplu: cazare, masă, asistență socială, măsuri de protecție, beneficii sociale, consiliere psihologică, consiliere profesională, consultanță juridică, etc.).

    Astfel, această activitate vizează formarea specialiștilor din Serviciile de violență domestică. De asemenea, va fi elaborat un ghid cuprinzător și o metodologie de lucru unitară care să vizeze asigurarea unei coordonări mai eficiente și directe a activității și intervenției la nivelul Serviciilor Publice de Asistență Socială.

    O altă activitate relevantă în cadrul acestei componente vizează dezvoltarea unui program național care să vizeze îmbunătățirea accesului la justiție pentru victimele violenței domestice și a violenței bazate pe gen și a copiilor afectați, concentrându-se pe furnizarea de sprijin și informații privind drepturile și libertățile fundamentale, jurisdicția instanțelor de judecată, a parchetelor și a poliției, procedurile legale (divorț, custodia minorilor, exercitarea autorității părintești, ordin de protecție etc.), precum și informații și îndrumări privind accesul la asistență juridică gratuită, inclusiv în contextul pandemiei COVID-19. În plus, acest program va include informații privind modalitățile de primire a sprijinului pentru certificatele medicale legale emise conform nevoilor victimelor.

    Acest program reprezintă o oportunitate de a depăși obstacolele care au rezultat din lipsa informațiilor despre prevederile legale care împiedică accesul egal la justiție al victimelor, precum și eforturile acestora de a scăpa de consecințele violenței bazate pe gen pe care au experimentat-o și de a începe o viață nouă și independentă pentru ele și copiii lor cu demnitate. Programul național va fi elaborat pe baza Metodologiei dezvoltate în cadrul proiectului cu sprijinul partenerului Consorțiului ONG și va fi implementat la nivelul Direcțiilor Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (GDSACP) ca instituții relevante cu atribuții specifice în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice. Activitățile vor include secțiuni specifice dedicate violenței domestice și violenței bazate pe gen împotriva femeilor de etnie roma. Astfel, ONG-urile care lucrează cu femeile de etnie roma vor fi implicate în procesul de consultare.

    3) Barometru la nivel județean și național dezvoltat în domeniul violenței domestice și a violenței bazate pe gen, pe baza evoluției fenomenului, practicilor și tendințelor, bugetare de gen, servicii sociale, măsuri de protecție, asistență juridică, sprijin psihologic, piața muncii, inclusiv în contextul pandemiei COVID-19.

    Va fi realizată o cercetare detaliată (Barometru) a diferitelor forme de violență împotriva femeilor, concentrându-se pe violența domestică, la nivelul județelor pe indicatorii relevanți privind, printre altele: strategiile locale și planurile de acțiune în domeniu, bugetarea de gen, evoluția fenomenului, practici și tendințe, serviciile sociale, măsurile de protecție (PPO/PO), consultanța juridică, sprijinul psihologic, piața forței de muncă, inclusiv în contextul pandemiei COVID-19. Barometrul va dezvălui modelele naționale și locale, starea actuală a politicilor locale în domeniu, formele prevalente de violență domestică și violență bazată pe gen și tendințele în timpul pandemiei COVID-19, problemele specifice identificate, inegalitățile semnificative în cadrul celor mai vulnerabile grupuri, nevoile specifice ale victimelor. Analiza va fi realizată cu scopul de a dezvolta sau ajusta politici și programe locale menite să protejeze victimele violenței domestice, în diferite etape ale intervenției și să aloce resurse materiale, financiare și umane suficiente pentru implementarea măsurilor adecvate de prevenire și protecție, precum și servicii de suport specifice pentru victime, inclusiv în contextul pandemiei COVID-19. Mai important, Barometrul va constitui documentul de bază necesar pentru elaborarea unei hotărâri de guvern, precum și pentru elaborarea ulterioară a liniilor directoare necesare autorităților locale privind construcția bugetului local, elaborarea strategiilor și planurilor pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

    Grupul țintă

    Grupul țintă al proiectului este format din profesioniștii care se ocupă de violența domestică și violența împotriva femeilor și victimele violenței domestice și a violenței de gen, respectiv:

    ➢ coordonatorii echipelor mobile și profesioniștii care lucrează în cadrul acestor echipe;

    ➢ personalul serviciilor de violență domestică și consilierii juridici din cadrul DGASPC/ Direcțiilor de Asistență Socială / Serviciilor Publice de Asistență Socială, personalul ANES;

    ➢ victimele violenței domestice și a violenței de gen și copiii afectați, femeile rome;

    ➢ copiii care sunt martori la situațiile de violență domestică;

    ➢ reprezentanții autorităților locale.

    Obiective, rezultat(e) așteptat(e) și listă de produse finale

    Rezultatul proiectului este îmbunătățirea capacității autorităților românești în domeniul sprijinirii victimelor violenței domestice și a violenței de gen în contextul pandemiei COVID-19.

    Produs final 1: Îmbunătățirea capacității de răspuns a mecanismelor interinstituționale pentru intervenția de urgență în cazuri de violență domestică la nivelul comunităților (echipe mobile - EM).

    Produs final 2: Creșterea capacității instituționale la nivelul GDSACP prin formarea specialiștilor din Departamentele de Viol domestic, la nivelul județelor, și sporirea capacității lor de a facilita accesul la justiție pentru victimele violenței domestice și a violenței de gen și copiii afectați.

    Produs final 3: Dezvoltarea unui Barometru în domeniul violenței domestice și a violenței de gen, urmărind evoluția fenomenului, practicile și tendințele, bugetarea de gen, serviciile sociale, măsurile de protecție, consultanța juridică, sprijinul psihologic, piața muncii, inclusiv în legătură cu pandemia COVID-19, în fiecare județ și la nivel național.